Västsahariska studenter knuffades ut från tredje våningen

Skapad: 2012-02-02, Senast uppdaterad: 2012-02-02

Tre västsahariska studenter knuffades ned från tredje våningen av marockansk polis, enligt organisationen Equipe Media. De hade under en demonstration tagit sin tillflykt till en terass i ett hus intill busstationen i studieorten Agadir. I fallet fick de ryggskador och armbrott, och fördes till sjukhus. Det var ett sjuttiotal studenter som demonstrerade mot inställda bussar från Agadir till hemmen och familjerna i Västsahara. Den fredliga demonstrationen bröts upp och skingrades av marockansk polis. Ytterligare minst ett tiotal studenter skadades då polisen angrep.

Protesterna riktades mot två bussbolag som sade sig inte ha plats för hemresande studenter på bussarna till Västsahara. I en tidigarc förhandling med studenterna lovade de marockanska myndigheterna att säkra de västsahariska studenternas resor till och från universitet och andra institutioner i Agadir.

Eftersom Marocko inte etablerat några högre utbildningar i det ockuperade Västsahara är västsahariska studerande tvungna att söka vidare utbildningar långt hemifrån, med dryga rese- och internatkostnader som följd.