Västsahariska Dakhla en belägrad stad – minst 7 döda

Skapad: 2011-09-29, Senast uppdaterad: 2011-10-25

Minst sju personer dödades på söndag kväll den 25 september då marockansk militär och marockanska bosättare stötte samman med västsaharier i Västsaharas andra stad, Dakhla. 

En fotbollsmatch var över. Ett bråk bröt ut, med stenkastning vid utgången. Handgemänget inleddes, enligt uppgifter till en lokaltidning, av marockanska ungdomar och militär. 

Dakhla polis Foto PoemarioDakhla polis Foto Poemario

Slagsmålen växte snabbt, och övergick till kravaller där västsahariska bostäder, butiker och fordon utsattes för stenkastning, skadegörelse och brand. I ett antal huvudsakligen västsahariska kvarter anfölls ett sextiotal lägenheter. Som svar angrep västsaharier en närliggande stadsdel som bebos av inflyttade marockaner. Konflikten pågick hela natten och på måndag förmiddag.

Militära förstärkningar anlände och västsahariska människorättsorganisationer talar enligt spanska tidningen Publico om hundratals militärfordon, en del med kulsprutor, samt om flera helikoptrar. Den marockanske inrikesministern anlände till Dakhla. Myndigheterna anger att ett trettiotal personer arresterats. 

Konflikten följer ett mönster som nu blir allt tydligare. Marockanska ungdomar och bosättare tar en första konfrontation, som följs upp av polis och militär. Oberoende källor saknas och media domineras av den officiella marockanska versionen av händelser och antal offer. Dit hör bl a anklagelser att befrielserörelsen Polisario ligger bakom oroligheterna, något skett även i detta fall. Se/hör också Equipe Medias rapportering, på franska. 

Amnestys och HRWs undersökningar av anfallet mot det fredliga protestlägret Gdim Izik för snart ett år sedan visar att den marockanska beskrivningen inte stämmer, men att säkra data och redogörelser är svåra att få fram. Så lär det vara även med söndagens händelser i Dakhla.

De är en i raden av konflikter mellan den västsahariska befolkningen och ockupationsmakten, Övergrepp och trakasserier är vanliga, liksom fackliga protestaktioner med åtföljande repressalier.  De senaste två åren har incidenter där bosättare uppmanas delta vid sidan av polis och militär ökat, liksom spänningen mellan folkgrupperna som tidigare levde i relativ sämja. Den sämjan verkar nu allt mer ersättas av antagonism.

Risken är uppenbar för en utveckling mot ökad diskriminering, kanske t o m en form av etnisk rensning. Det är en utveckling som måste undvikas. 

Därför är det viktigt att protestera mot varje övergrepp, kräva oberoende undersökningar och att FN övervakar respekten för mänskliga rättigheter även i Västsahara.  

Länk till Reuters, översikt från 2 okt:

http://af.reuters.com/article/westernSaharaNews/idAFL5E7KU3BR20111001

Spanska länkar:

http://www.publico.es/internacional/398483/dos-muertos-en-el-sahara-tras...

http://www.elpais.com/articulo/internacional/muertos/choques/marroquies/...

http://www.elmundo.es/elmundo/2011/09/28/internacional/1317242435.html

http://www.abc.es/20110928/internacional/abcp-violentos-choques-entre-sa...

http://www.publico.es/internacional/398874/tropas-marroquies-sitian-la-c...