Västsahariska organisationer har förväntningar på Frankrike

Skapad: 2012-06-10, Senast uppdaterad: 2012-09-20

Många frågar hur den nya franska regeringen ska ställa sig i bl a Västsahara-konflikten. En bred grupp av medborgarrättsorganisationer i det ockuperade Västsahara ger i ett öppet brev till president François Hollande uttryck för sina förväntningar på en ny fransk hållning. 

De förväntar sig att Hollandes Frankrike ska sätta folkrätten i centrum, och effektivt ställa krav på Marocko att ge det västsahariska folket rätt till självbestämmande i full frihet och demokrati samt att Frankrike inte längre ska lägga hinder i vägen för en  övervakning av de mänskliga rättigheterna som del av uppgifterna för FNs övervakningsstyrka, MINURSO. 

Organisationerna understryker att brott mot det västsahariska folket hör till vardagen i området. Och missnöjet och protesterna fortsätter så länge inte sanningen om de mer än 500 försvunna västsaharierna och de 151 krigsfångarna kommer fram, och alla politiska fångar släppts fria.

Den nye franske  premiärministern Jean-Marc Ayrault försäkrade 31 mars att socialistpartiets tidigare hållning står fast: yttrandefrihet för dem som kräver frihet för Västsahara, att fullfölja FNs plan för en folkomröstning och att återupprätta en "dynamisk dialog mellan Marocko och Polisario". Detta kan innebära en helt ny kurs för den franska Västsahara-politiken. Vad den sedan innebär i praktiken hänger bl a utfallet av de pågående parlamentsvalen och på hur starka de krafter i Frankrike är som tjänar på en fortsatt plundring av de västsahariska naturresurserna och en fortsatt halvfeodal regim i Rabat.  

BilagaStorlek
Lettre Jean Marc Ayrault 2011.pdf58.29 kB