Västsahariska flyktingar behöver ökat humanitärt stöd - nu!

Skapad: 2012-10-12, Senast uppdaterad: 2012-10-30

- De är ägare till Afrikas bästa fiskevatten och till världens största fosfatreserv, men lever sedan 37 år på nödransoner i läger i ett av Saharas mest ogästvänliga hörn. Nu när mat- och finanskriser slår till behövs snabba insatser för att undvika svält och bristsjukdomar.

Mellan 150 - 175 000 västsahariska flyktingar bor i lerhus och tält i västra Algeriet, sedan deras hemland invaderades och ockuperades 1976 av Marocko. De väntar på att FN ska uppfylla sitt löfte om en folkomröstning som kan ge Västsahara självständighet.

Medan Marocko tjänar miljarder dollar varje på att exportera fosfat (råvara till konstgödsel), fisk och grönsaker från Västsahara är flyktingarna helt beroende av försörjning utifrån, som tyvärr ofta består av för små och näringsmässigt felaktiga matransoner. Sverige ger bistånd, med bl a fiskkonserver, som ger värdefullt proteintillskott.

När nu världsekonomin krisar, och bidragen minskar till FN-systemet och till andra biståndsorganisationer, drabbas stödet till flyktingarna hårt. Alla berörs, men barnen, mödrarna och de äldre är mest sårbara. En utökad svensk humanitär insats, för mer och bättre matstöd, kan bidra till att förhindra akut svält. Men för att ge flyktingarna framtidstro måste omvärlden också se konflikten och vara beredd att bryta dödläget kring folkomröstningen.

Se mer om Flyktinglägren