Västsaharier uppmanar EU-parlamentet fälla Fiskeavtalet med Marocko

Skapad: 2013-11-25, Senast uppdaterad: 2013-11-25

- EU-Parlamentet kan följa USAs exempel och rösta för att undanta Västsahara från handelsavtal med Marocko. Det skriver organisationen, Saharawi Natural Resource Watch, SNRW, i ett brev till EU-Parlamentets ledamöter inför ett kommande beslut om ett nytt fiskeavtal mellan EU och Marocko. Organisationen består av aktivister och experter. 

SNRW framhåller att Marocko är en ockupationsmakt utan rätt till Västsaharas territitorium. Territoriets naturresurser ägs av det västsahariska folket och får bara utnyttjas med folkets medgivande och till deras förmån. 

I brevet konstaterar SNRW att något samråd om utnyttjandet av naturresurserna har aldrig skett med den av FN erkända representanten för Västsaharas folk, Polisario. Istället har Polisario konsekvent motsatt sig sådant utnyttjande. 

Den marockanska ockupationsmakten är den enda som kan dra fördel av sådana avtal, som kan bygga upp en infrastruktur för ytterligare exploatering av resurserna, samt därmed finansiera ockupationen. Samtidigt är arbetslösheten för västsaharier i det ockuperade området ca 60 %, medan tiotusentals flyktingar lever utanför, i flyktingläger, på otillräckliga ransoner. 

Ett överfiske i de västsahariska vattnen har får destruktiva konsekvenser för miljön och fiskebestånden enligt FAO och Marockos eget Fiskeforskningsinstitut.

Därför uppmanar SNRW  EU-parlamentarikerna att säga nej till det nya fiskeavtalet: - Vi anser att ett ett sådant avtal bara förlänga konflikten och den mänskliga tragedi som vi västsaharier levt i under nära fyrtio år. 

 

BilagaStorlek
Saharawi Letter to MEPs on Fishing Agreement.pdf77.85 kB