Tortyr vanlig i Marocko och Västsahara enligt FN

Skapad: 2012-09-24, Senast uppdaterad: 2012-09-25

- Inhuman behandling av fångar visar sig vara mycket vanlig i Marocko, sa FNs Rapportör mot Tortyr, Juan Mendez, till AFP efter ett veckolångt besök i Marocko. I de vanlig fall vi undersökte var tortyr eller brutal, inhuman behandling mycket vanlig.  

På senare tid ingår ofta sexuella övergrepp och hot om våldtäkt mot offret eller familjemedlemmar, liksom misshandel, elchocker och bränning med cigaretter, sa Mendez och hänvisade till trovärdiga vittnesmål. Tortyren verkar vara mycket brutalare och systematiska när fallet gäller nationell säkerhet.

Till den senare kategorin hör ofta mål mot västsahariska demonstranter som kräver frihet för det ockuperade Västsahara. Mendez besökte Västsahara under två dagar och mötte både aktivister och människorättsorganisationer. I en preliminär rapport hänvisade han till mer än 200 vittnesmål om misshandel och tortyr samt till rapporter om trakasserier och diskriminering i vardagen. I anslutning till besöket angreps de människorättsaktivisterna av polis och marockanska bosättare, med ett tjugotal skadade som följd.

Mendez noterade en framväxande kultur för mänskliga rättigheter i Marocko, som skiljer sig klart från den situation som rådde under förre kungen Hassan II. Samtidigt varnade han för den våg av övervåld mot demonstrationer som blivit vanlig i Marocko sedan ”den arabiska våren”, även om den är på lägre nivå än i länder där regimerna bytts ut.

 

Läs originalartikel från AFP, om Mendez’ besök i Västsahara, samt rapport från MR-experters besök där i september 2012.

 

För information:  Sören Lindh, koordinator, VästsaharaAktionen, 070-399 2769