Stulen sand till Kanarieöarnas playor!

Skapad: 2008-02-12, Senast uppdaterad: 2009-03-05


Stulen sand en exportvara från ockuperade Västsahara

Svenska turister på Gran Canarias och Tenerifas stränder kanske vandrar, utan att veta det, på stulen och olagligt importerad sand från det Marocko-ockuperade Västsahara.

För några av Kanarieöarnas stränder är "sminkade" eller konstgjorda. Ett visst underhåll är nödvändigt. Eftersom havet ständig flyttar sanden på stränderna kan de också behöva snyggas upp och fyllas på.

Rimligen borde det kunna göras genom att suga upp sand som förts ut på djupt vatten utanför de kanariska stränderna. Men uppenbarligen är det enklare och billigare att importera från närmaste granne på det afrikanska fastlandet, Västsahara. Dessutom är det en ljus, vacker sand, mer tilltalande än den mörkare lavasand den ofta ersätter. Sand från Västsahara används också i byggindustrin på Kanarieöarna.

Att Västsahara är ockuperat, och importen därför olaglig, verkar inte vara något hinder. Exporten av sand från Västsahara ökade dramatiskt, från lite över 400 ton 1988 och uppskattas nu till mer än 500 000 ton per år.

Fraktfartyg hämtar sanden i Västsahara och lossar i Las Palmas på Gran Canaria och på Tenerifa. På den senare ön har strandpromenaden mellan Playa de Las Americas och Los Cristianos, drygt 12 kilometer, fått den inhemska svarta lavasanden förstärkt med guldgul sand från Västsahara.

På portugisiska Madeira har f.ö. Colheta-stranden byggts upp med stor andel västsaharisk sand.

Fartyget West Sky, som nedan ses lasta i El Aayoun, Västsaharas huvudstad, har gjort flera sådana resor.

class="imageFartyget West Sky lastar sand i El Aayoun. Foto från www.wsrw.org