Studentaktiviteter - en bakgrund

Skapad: 2008-01-08, Senast uppdaterad: 2009-03-14

Den här sidan ger en grundläggande information om hur de västsahariska studenterna diskrimineras och får sin yttranderätt inskränkt av den marockanska regimen. Se också de västsahariska studenternas egen hemsida.

Bakgrunden

Västsahariska studenter aktiva i kampen för frihet

I ockuperade Västsahara finns skolor upp till klass 9. Där går både barn till marockanska bosättare, till militärer och till västsahariska familjer. Lärarna är oftast marockanska, och undervisningen utgår från ett marockanskt perspektiv. Protester mot undervisningen, eller kritik av ockupationen möts av reaktioner från skolledningen men också från polisen.

Från de skolorna kommer ständigt rapporter om västsahariska barn som blir diskriminerade och får svårigheter på olika sätt.

Universitet och högskolor finna inte där, utan studenterna måste flytta till universiteten i Marocko. Vissa ämnen och kurser är dock inte tillgängliga för västsahariska studenter, vilket vållar protester.

Studenterna protesterar dels mot studievillkoren för västsahariska studenter, som bl a är uteslutna från vissa ämnen, dels mot Marockos lagstridiga ockupation av Västsahara, och de systematiska trakasserier, den diskriminering och det polisförtryck som den västsahariska befolkningen utsätts för.

Särskilt under våren 2008 utsattes studenterna för häftiga angrepp från de marockanska myndigheterna. På den här webbplatsen finns en rad notiser, en bevakning som blev mer systematisk efter Rabab Amidanes besök i Sverige i mars 2008.

Rabab Amidanes besök i mars 2008
Rabab Amidane i radio och TV
Appell från Rabab för sin hungerstrejkande bror
Västsahariska studenter i Marrakech jagas av huligangäng
Marocko: Studenter kastades ut från fjärde våningen vid polisraid
De överlevde fallet - men hur blir deras liv?
Ännu en västsahariske student arresterad och "försvunnen"

Exempel finns också på studentinsatser 2007:
Europeiska studenter stöder de sahariska
Protestera mot behandlingen av sahariska studenter

Ytterligare exempel på protester resp stödaktioner finns på norska solidaritetsrörelsens hemsida, sök på "studenter"

Nyheter

Europeiska studenter stöder de sahariska

Den europeiska studentunionen, ESU, har på norskt förslag antagit ett skarpt uttalande till stöd för sina sahariska kollegor.

Prenumerera på innehåll