Stoppa plundringen av Västsaharas resurser

Skapad: 2007-11-07, Senast uppdaterad: 2012-02-13


Aktuella frågor

Inför kampanjåret 2012 är insatser på följande områden aktuella:

EUs Fiskeavtal med Marocko
Se kampanjen Fiska nån annanstans!!

Grönsaker och andra jordbruksprodukter samt fiskprodukter .
Grönsakerna kan komma från drivhusodlingar i öknen bl a utanför Dakhla, fiskprodukterna från fabriker som får både lokala råvaror och "legoarbeten" att t ex skala grönländska räkor. Det är produkter som under EUs samarbetsavtal kan komma in på svenska matbord. Se Tomater, grönsaker från ockuperade Västsahara

Oljeletning eller prospektering i Atlanten utanför det ockuperade Västsahara har återupptagits via ett amerikansk oljeföretag, och med ett norskt företag för seismiska undersökningar som viktigaste medverkande. Se mer Oljeprospektering i ockuperade Västsahara.

Fosfatexporten, som går till många länder och där den internationella solidaritetsrörelsen samarbetar för att stoppa transporterna, påverka importörerna respektive deras finansiärer och ägare, samt övertala regeringarna att ta ställning mot affärer med stulna västsahariska resurser. Fosfat en viktig naturresurs

Sand som sugs upp i de känsliga strandregionerna och säljs till byggindustrin och turistanläggningar (för att skapa nya, vita badstränder), främst på Kanarieöarna.


Översikter över råvaruplundringen och kopplingarna till Sverige

I Tidskriften Västsahara, nr 4/2007 är temat Västsaharas
naturresurser
. En översiktsartikel ger en introduktion och pekar på några av kampanjfrågorna på det området.

Forskar- och utredarnätverket Western Sahara Resource Watch bevakar resursutvinning, bearbetning och handel, och ger aktuella tips om kampanjinsatser.En rapport om hur det amerikanska oljebolaget Kerr-McGee tvingades lämna Västsahara visar hur sådana kampanjinsatser fungerar.

Marocko kämpar dock vidare. Nyligen bjöd Marocko in utländska investerare att satsa på fosfatindustrin, både på råvaruutvinning och fabriker för konstgödsel. Det ger naturligtvis utrymme för att förädla Västsaharas fosfat i Marocko om exporten blockeras.

Stöldgods hamnar på Kanarieöarnas stränderStöldgods hamnar på Kanarieöarnas stränder

Stöldgods på väg in ...
Fartyget Seisbulk lossar sand på Teneriffa, 11 min film med uppiggande spansk progpop som ljudbakgrund.