Spansk EU-parlamentariker slagen och avvisad från Västsahara

Skapad: 2011-11-01, Senast uppdaterad: 2011-11-03

Spanska UD protesterade mot misshandeln och avvisningen av EU-parlamentarikern Willy Meyer vid ankomsten till El Aaiúns flygplats söndagen 30 okt rapporterar tidningen El Mundo.

Willy Meyer och hans medresenär, advokaten José Perez Ventura, angreps redan på flygplanstrappan av marockansk polis. Meyer satte sig ned på trappan som en passiv motståndsåtgärd. Men poliserna drog ned honom framstupa på plattan, och slog honom i nacken.

- Det kändes som att bli avkastad av en häst, sa Willy Meyer vid en presskonferens efter återkomsten till Gran Canaria. Om de marockanska myndigheterna beter sig så här mot gästande EU-politiker, kan man föreställa sig hur de kan bete sig mot västsaharierna!

Misshandeln bevittnades bl a av den västsahariska förkämpen Aminatou Haidar, själv med lång erfarenhet av marockansk polisbrutalitet, som kommit för att möta de spanska besökarna.

Besöket hade föranmälts till de marockanska myndigheterna, och skulle ha varat flera dagar för att på plats kunna se hur den västsahariska befolkningens mänskliga rättigheter respekteras. Meyer begärde då även diplomatiskt beskydd.

Under flera veckor har protestaktioner mot den marockanska ockupationsmakten pågått I El Aaiún, hamnstaden Dakhla och andra orter.

Meyers parti, spanska Förenade Vänstern, har lämnat in en formell protest, och uppmanar till åtgärder mot Marocko för “att inte ha garanterat Meyers och Venturas fysiska integritet”.

 

BilagaStorlek
Web-översättning till engelska av El Mundo-artikeln.doc33.5 kB