Rättegångar och fängslanden av människorättsförsvarare i Västsahara

Skapad: 2012-01-11, Senast uppdaterad: 2012-01-11

 

Hasna Al WaliHasna Al WaliHasna Al Wali, västsaharisk människorätts-försvarare, arresterades 6 januari av den marockanska ockupationsmakten meddelar den irländska organisationen Front Line Defenders.

Han är rådgivare åt Organisationen mot Tortyr i hamnstaden Dakhla. Han har varit efterlyst sedan oroligheterna i Dakhla i slutat av september 2011. 

Hasna Al Wali sitter för förhör i Alkuhl-fängelset, El Aaiún. Anhängare fruktar nu att han där ska utsättas för tortyr och misshandel, så som hänt aktivister som tidigare fängslats i samband med september-händelserna i Dakhla 2011. 

I Rabat ska fyra svenska jurister observera en rättegång mot 24 västsahariska ungdomar för påstådda brott i samband med att det stora protestlägret Gdeim Izik stormades av marockansk polis och militär i november 2010. Ungdomarna är anklagade för flera brott, bl a att tillhöra en väpnad grupp, likskändning och för vållande till polisers död i samband med att de stormade lägret. 

Rättegången inleds nu på fredag den 13 januari. De fyra svenska juristerna företräder den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen.