Politisk rättegång: livstids fängelse för fredliga protester i Västsahara

Skapad: 2013-02-18, Senast uppdaterad: 2013-02-19

- En militärdomstol i Marockos huvudstad Rabat dömde 25 västsaharier till brutalt stränga fängelsestraff för fredliga protester. Domarna kom efter en dryg veckas rättegång, som präglats av frånvaro av bevis, erkännanden under tortyr, två års häktning innan rättegången trots att lagen bara tillåter ett år etc. Det skriver Western Sahara Resource Watch, WSRW, på sin hemsida.

9 av de anklagade fick livstids fängelse, 14 andra fick straff mellan 20 – 30 år, medan två fick två år som avräknas mot häktningstiden, enligt västsahariska MR-organisationen CODESA. 

Fängslandet av de 25 västsaharierna har kritiserats internationellt, också från svenska organisationer. EU-Parlamentet, som betecknat dem som politiska fångar, krävde att de omedelbart skulle friges. Amnesty International kallar processen fel från början till slut. 

De brott som de 25 anklagats för, bl a dödandet av 11 personer ur de marockanska säkerhetsstyrkorna, ska ha skett 2010 i samband med att marockansk polis och militär stormade det tältläger i öknen med ca 20 000 deltagare organiserat av den västsahariska självständighetsrörelsen. Lägret anses av många ha varit en av inspirationskällorna till den s.k. Arabiska våren. Deltagarna protesterade mot förtryck och diskriminering under den marockanska ockupationen och plundringen av Västsaharas naturresurser. 

Bevisningen för de fängslades medverkan i dessa dödsfall är svag, och rättens ordförande anses av observatörer ha vägrat att höra vittnesmål till fördel för de anklagade. Fängslandena, valet av en militärdomstol och den utdragna processen kan därför också ses som försök från Marocko att sätta en stor del av självständighetsrörelsens ledare försättas ur spel.

För EU och andra internationella organisationer som vill försvara de mänskliga rättigheterna finns det skäl att noga granska och ställa frågor om kring hela rättsfallet.  

- Det internationella samhället måste reagera kraftfullt och bestämt mot det rättsövergrepp som skett emot de västsaharier som inte gjort annat än att kräva sina legitima rättigheter. Det säger Erik Hagen, ordförande i WSRW.

Riksdagens talman gästas måndag - onsdag av sin marockanska kollega, Karim Ghellab, med en stor delegation. Möten med kungahuset och flera ministrar är också inplanerade.

- Talmannen och andra politiker bör rimligen fråga om Ghellabs syn på den samstämmiga kritiken mot hur rättegången skötts, liksom på vad det marockanska parlamentet kan göra för att garantera yttrande- och demonstrationsfrihet i Västsahara, säger Sören Lindh, VästsaharaAktionen. Och vi ser med spänning fram emot regeringens bedömning i dessa frågor och konsekvenserna för EUs och Sveriges fortsatta samarbete med Marocko!

BilagaStorlek
Press Release - Gdaim Izik Trial - CODESA.doc381.5 kB