Polisario ifrågasätter EUs Jordbruksavtal med Marocko i EU-Domstolen

Skapad: 2013-03-04, Senast uppdaterad: 2013-03-04

Befrielserörelsen i Västsahara, Polisario, har dragit Jordbruksavtalet mellan EU och Marocko inför EU-domstolen (European Court of Justice), enligt EUs Official Journal. Domstolen uppmanas annullera det kontroversiella frihandelsavtal som EU slöt med Marocko 2012. Det ger tull- och avgiftslättnader även till produkter exporterade från det ockuperade Västsahara, i strid med folkrätten.

- EU kan inte fortsätta att bortse från folkrätten och motarbeta det västsahariska folket.  Genom att ta med det ockuperade Västsahara i handelsavtalen Marocko så undergräver EU det västsahariska folkets rättigheter, och motarbetar FNs ansträngningar, säger Polisarios talesperson Emhammed Khadad till Western Sahara Resource Watch, WSRW.

- Folkrätten är kristallklar på denna punkt, som gäller hur s.k. Icke Självstyrande Områden ska behandlas. EU har inte rätt att handla med Marocko med produkter som rätteligen tillhör västsaharierna. Vi hoppas att denna anmälan ska få rättvisan att segra, säger Khadad.

Polisario företräder det västsahariska folket i de FN-ledda förhandlingarna om landets framtid. 

Det är första gången som Polisario tar till rättsliga åtgärder för att få slut på den olagliga plundringen av Västsahara, men säger att fler sådana åtgärder förbereds.

Nu ska Domstolen begära ett skriftligt svar från EU, som Polisario kan kommentera, sedan muntliga pläderingar och slutligen ett utslag från Domstolen. Processen kan ta upp till två år. 

http://fr.lakome.com/index.php/politique/452-le-polisario-attaque-l-ue-e... ">franskspråkiga sajten Lacome skriver en kommentator, Christophe Guguen, att Polisario har en styrkeposition genom att stödja sig på Västsaharas juridiska status, något som klarlagts av svensken Hans Corell 2002, då chef för FNs rättsavdelning, i en analys beställd av Säkerhetsrådet.