Ockuperade Västsahara: Två utländska studenter gripna och utvisade

Skapad: 2014-04-19, Senast uppdaterad: 2014-04-19

Marocko fortsätter sin mörkläggning av vad som sker i ockuperade Västsahara. Två utländska studenter, med brittiskt resp amerikanskt pass, greps och anhölls igår vid en poliskontroll i Västsaharas största stad, El Aaiún. De förpassades sedan ut ur territoriet, troligen till Agadir.

Studenterna besökte Västsahara för att lära känna det västsahariska folkets situation, och få information om brott mot de mänskliga rättigheterna, MR, liksom om exploateringen av naturresurserna på ockuperad mark. De två, Joanna Allen och Kristina Nygaard, uppgav att de fått besked att de ”inte var välkomna”.

Mer eller mindre bryska avvisningar har drabbat journalister, politiker och andra som vill undersöka förhållandena i det ockuperade Västsahara. Mest känt här i Sverige är nog när en delegation av EU-parlamentariker, däribland svenska Isabella Lövin, MP, fick inställa en resa dit. 

Utvisningen av de två studenterna sker samtidigt som frågan om att skydda det västsahariska folkets mot MR-brott diskuteras i FNs Säkerhetsråd.

Se också: