Nya marockanska övergrepp mot fredliga Västsahara-demonstranter inför FN-besök

Skapad: 2013-03-27, Senast uppdaterad: 2013-05-07

- Civilklädd polis slog demonstranterna blodiga, många av dem kvinnor, för att bryta protesterna. Det händer varje gång det kommer besökare från FN eller representanter för människorättsorganisationer, sa Mahmoud Iguilid, företrädare för Marockanska Föreningen för Mänskliga rättigheter. Polisbevakningen hade stärkts kraftigt inför ett besök av i det ockuperade Västsaharas huvudstad El Aaiún av FNs chefsförhandlare i konflikten om Västsahara, Christopher Ross. Händelsen rapporterades nyligen i svenska media av TT/AFP.   

Besöket i El Aaiún ingick i en rundresa som Ross gjorde i regionen som förberedelse inför kommande förhandlingar och, får man anta, inför Säkerhetsrådets årliga diskussion om Västsahara. Där är frågan om FNs övervakningsstyrka i Västsahara ska få uppdrag att också övervaka respekten för det västsahariska folkets mänskliga rättigheter under ockupation och exil. Även vid Ross’ förra besök i El Aaiún angreps demonstranter som ville kontakta Ross av marockansk polis och militär.

Ross träffade marockanska myndigheter i Rabat och mötte västsahariska organisationer i El Aaiún, bl a MR-organisationerna ASVDH och CODESA samt CSPRON, som särskilt inriktar sig på Marockos plundring av Västsaharas naturresurser. Det är organisationer som de marockanska ockupationsmakten vägrat registrera som lagliga organisationer, och som därför saknar formellt skydd.

Före Ross’ besök protesterade samtliga 14 västsahariska ledamöter i Marockos parlament mot rättegången och domarna mot de 24 anklagade från fredslägret Gdeim Izik.