Norsk statlig fond säljer ut aktier i importörer av fosfat från Västsahara

Skapad: 2011-12-08, Senast uppdaterad: 2011-12-08

Norska Oljefonden, en av världens största enskilda investerare i värdepapper, har sålt ut sina aktier i amerikanska kemiföretaget FMC Corporation och konstgödselproducenten Potash Corporation, eftersom deras mångåriga import av västsaharisk fosfat bryter mot ”grundläggande etiska normer”. Det har skett efter en grundlig utredning och dialog med FMC och Potash av norska Etikrådet, knutet till den statliga Pensionsfonden.

Etikrådet konstaterar att brytning av fosfat i det ockuperade Västsahara kan accepteras, men bara om den sker i den västsahariska befolkningens intresse och till deras nytta. Fosfaten bryts nu av det statliga marockanska gruvbolaget OCP, och utan att säkerställa att västsahariernas intressen tillgodoses. Därför bedömer Etikrådet att FMC’s och Potash’s köp av fosfat på långtidskontrakt från OCP måste betraktas som grovt oetiskt.

Utöver dessa två företag har Etikrådet granskat flera andra företagsinnehav, och föreslagit olika åtgärder för att säkra att företagen motsvarar Oljefondens etiska krav. 

Norge har hållit en strikt linje ifråga om samröre med det ockuperade Västsahara även tidigare, bl a genom att sälja ut aktier i amerikanska oljebolaget Kerr McGee och i Omega3-skandalen, då en norsk importör av fiskolja fick miljonböter och ägaren fick lämna posten som chef för Norskt Näringsliv.

Följ frågan hos Western Sahara Research Watch

Kolla notis från Reuters