Kung Mohammeds förmögenhet upp 1 miljard USD 2008!

Skapad: 2009-10-17, Senast uppdaterad: 2010-08-30

Även listor som ligger kändisskvallret nära kan ibland ge politiskt intressanta bidrag till den offentliga debatten. Finansanalysföretaget Forbes publicerade nu i sommar en lista över världens rikaste monarker. I en kommentar till listan konstateras att de 15 kungligheterna drabbats av finanskris, lurendrejeri mm (Madoff), men ändå har lite pengar kvar på kistbotten.

Ett namn på listan sticker dock ut – som istället har ökat sin förmögenhet rejält. Det är Marockos kung Mohammed VI, som det senaste året lagt ytterligare en miljard dollar till sina tidigare 1.5 miljarder. Från år 2000, då förmögenheten beräknades till ca 500 miljoner dollar har den nu femdubblats till 2,5 miljarder! Han passerar därmed i årets lista bl a Qatars schejk Hamad bin Khalifa Al Thani. Han är före Aga Kahn och schejkerna i Oman och Kuwait samt har en mer än fem gånger så stor förmögenhet som drottning Elisabeth II.

I artikeln ”King of Rock” hänvisar Forbes till de kraftigt stigande exportinkomsterna från fosfat, där världsmarknadspriset gått upp rejält det senaste året. Fosfat är råvara till konstgödsel. Fosfaten bryts och exporteras av Marocko framför allt i det ockuperade Västsahara.

Inkomsterna därifrån har enligt Forbes gjort det möjligt för kung Mohammed VI att inte bara betala driftskostnaderna på 1 miljon dollar per dag för sina 12 kungliga palats utan även ökat sin personliga förmögenhet. Samtidigt beräknas ca 5 miljoner marockaner leva på mindre än 1 euro per dag.

Sannolikt bidrar även ytterligare inkomster från kungens medverkan i nyöppnade grönsaksodlingar, fiskeindustrier mm i Västsahara. Med de nya exportzoner med skattefrihet och andra förmåner för de företag som etablerar sig där, kommer exporten att öka liksom även kungens inkomster.

Kungens inflytande, inte bara över den marockanska politiken utan också den marockanska ekonomin, beskrivs målande i svenska regeringens rapport över MR-situationen i Marocko. Rapporten finns, med en kort kommentar, på Aktionens hemsida.

Svaret på frågan som den svenske jordbruksministern i våras ställde om var överskottet från fisket i Västsaharas vatten hamnar kan alltså vara ”i kungens kassakista”, inte hos den västsahariska befolkningen eller ens hos den marockanska …!

Förmögenheter 2009  

(en amerikansk "billion" motsvarar en svensk miljard)

1. King Bhumibol Adulyadej, Thailand,  $30 billion

2. Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Brunei,  $20 billion

3. Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahayan, United Arab Emirates,  $18 billion

4. King Abdullah bin Abul Aziz, Saudi Arabia,  $17 billion

5. Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubai,  $12 billion

6. Prince Hans-Adam II von und zu Liechtenstein, Liechtenstein, $3.5 billion

7. King Mohammed VI, Morocco,  $2.5 billion (up $1 billion)

8. Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, Qatar, $2 billion

9. Prince Albert II, Monaco, $1 billion

10.  Prince Karim Al Husseini, Aga Khan,  $800 million

11.  Sultan Qaboos bin Said, Oman, $700 million

12.  Queen Elizabeth II, U.K.,  $450 million

13.  Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al Sabah, Kuwait,  $400 million

14.  Queen Beatrix Wilhelmina Armgard, Netherlands, $200 million

15. King Mswati III, Swaziland, $100 million

Källor: Forbes, VästsaharaAktionen