Misslyckad marockansk konfrontation i FN

Skapad: 2012-08-26, Senast uppdaterad: 2012-08-26

Marocko misslyckades med att få bort FNs medlare i Västsaharafrågan, Christopher Ross, från hans post. I lördags, 25 augusti, meddelade FNs generalsekreterare Ban ki-Moon i ett telefonsamtal med Marockos kung Mohammed VI att Ross sitter kvar på sin post. Det framstår som en dramatisk marockansk prestigeförlust i det storpolitiska spelet om Västsaharas framtid. 

För Marocko gick ut hårt. I maj anklagade Marocko Ross för att vara partisk, gå emot Säkerhetsrådets villkor och riktlinjer för en neutral förhandling samt fatta obalanserade beslut. Slutsatsen blev att Marocko förlorat förtroendet för Christopher Ross.

Det ledde till en konfrontation med Ban ki-Moon, som snabbt ställde sig bakom sitt personliga sändebud. Länge trodde dock många att generalsekreteraren slutligen skulle ge efter för kraven på avgång. En redan förberedd rundresa i regionen för Ross under sommaren ställdes också in. 

Men Marocko har uppenbart överskattat sina kort. Något stöd från den tidigare trogne bundsförvanten Frankrike har inte synts i debatten. De pinsamma avslöjandena i våras om marockanskt spioneri mot FN-styrkan MINURSO i Västsahara, och en rad hinder för styrkans praktiska arbete, har rimligen också spelat in. 

Nu är frågan om vilka initiativ FN och Ross kommer att ta för att blåsa nytt liv i de utdragna förhandlingarna.