Marockos dubbla budskap

Skapad: 2010-11-16, Senast uppdaterad: 2010-11-16

Marockanska trupper stormade den 8 november det stora (15 - 20 000 personer) och fredliga västsahariska protestlägret utanför El Aaiún. Då hade lägret varit omringat en månad och leveranser av mat, vatten och
mediciner hindrats. Minst ett tjugotal tros ha dödats på båda sidor. Men ingen mediainsyn var tillåten, och inga förhandlingar fördes.

I New York dagen efter sa Marockos utrikesminister Fihri inför de FN-ledda samtalen om Västsahara: - Vi är här för att förhandla, ett ansvar ingen kan undgå. Nu gäller förhandling, förhandling och åter förhandling!

Men vad som är sanning för Marocko i New York verkar bara vara dåligt skämt i det ockuperade Västsahara!.

För Marockos kung Mohammed VI har redan sagt vad som gäller: Västsahara är en omistlig del av Marocko, och den som inte erkänner det är en förrädare som inte kan räkna med att få sina mänskliga rättigheter respekterade. Det sa han den 6 november i fjol. Tyvärr för honom erkänner vare sig Internationella Domstolen eller någon annan stat i världen hans anspråk på Västsahara.

I år, på 35-årsdagen av den s k Gröna Marschen, början till en brutal och blodig invasion, som drev ut hundratusentals västsaharier till ett lägerliv i en av Saharas mest ogästvänliga delar, var temat för kungens tal autonomi för Västsahara, inom Marocko.

Han välkomnar dem som lever i lägren i Tindouf, som han kallar "sina lojala undersåtar", tillbaka för att åtnjuta sina grundläggande rättigheter, som yttrandefrihet och fri rörlighet och bredare demokratisk regionalt styre, som också ska omfatta "nya eliter som representerar även de återvändande från utlandet". Men åter, med en varning för att ifrågasätta Marockos överhöghet. Dessutom ska den regionala utvecklingen av "de sydliga provinserna", dvs Västsahara, effektiviseras. Då handlar det om de strategiska planer som redan finns för ökad fosfatproduktion, oljeletning, mineralutvinning, fiske, jordbruk mm. Med andra ord, fortsatt illegal plundring.

Talet avslutas med en hyllning till kungens far, Hassan II, som genomförde ockupationen, och till de väpnade styrkorna som försvarar Marockos territoriella integritet.

Så vad finns det sen för något att förhandla om??

Kommentar av Sören Lindh, VästsaharaAktionen,

 

Läs hela talet i år, och fjolårets långa och kompromisslösa upplaga

 

 

 

BilagaStorlek
HM the King addresses the nation on 35th anniversary of Green March.doc82 kB