Marockansk polis i Västsahara skämmer ut sig igen, nu inför FN-besökare

Skapad: 2012-09-18, Senast uppdaterad: 2012-09-19

Ett trettiotal västsahariska människorättskämpar skadades i El Aaiún i måndags, 17 september, när marockansk polis, tillsammans med civila huliganer, angrep en fredlig demonstration som krävde frihet åt Västsahara och slut på Marockos ockupation. Bland de skadade finns ett par kända aktivister som nyligen besökt Sverige: Brahim Dahane, mottagare av det svenska Per Anger-priset 2009, och Sultana Khayya, som besökte Riksdagen i april.

Övergreppen skedde omedelbart efter att Juan Méndez, FNs Rapportör mot Tortyr, träffat många av aktivisterna och fått del av mer än 200 vittnesmål om övervåld från de marockanska ockupationsstyrkornas sida och om de ständiga trakasserierna mot den västsahariska befolkningen. Vittnesmålen kom både från enskilda och flera lokala människorättsorganisationer.

Två fordon från FNs övervakningsstyrka MINURSO fanns också på plats och kunde följa angreppen på demonstranterna, men utan att ingripa. Marocko lovade i våras inför Säkerhetsrådet att ge fritt och obehindrat tillträde åt bl a FNs Rapportör mot Tortyr, som motbud till kraven på ett mandat för MINURSO att också få övervaka respekten för de mänskliga rättigheterna i Västsahara. Säkerhetsrådet godtog då Marockos ”erbjudande”, och MINURSO saknar fortfarande rätt att agera lägen som det i måndags.

Den här incidenten var ingen tillfällighet. Tre veckor tidigare utspelades liknande scener inför ögonen (och kamerorna) på ett tiotal MR-experter under ledning av Kerry Kennedy, RFK Center for Justice&Human Rights, som med Marockos godkännande besökte Västsahara och El Aaiún.

Det är uppenbart att Marockos löften i dessa frågor är som skrivna i ökensanden!

 

Källa: Fundación Sahara Occidental, Badajoz, Västsahara

Kontakt: Sören Lindh, koordinator, VästsaharaAktionen,

070-399 2769

BilagaStorlek
Källtext på spanska från Fundación Sahara Occidental .doc35 kB