Mänskliga rättigheter, Marocko

Skapad: 2007-12-17, Senast uppdaterad: 2009-03-09

Tortyrcentral under turisternas fötter

2007-09-26 - I Marrakech i Marocko finns ett stort, berömt torg, Djemaa el Fna. Hit kommer mängder av turister för att handla i basarerna, äta och titta på alla ormtjusare, akrobater och andra turistattraktioner.
– Man kunde höra ljuden från människorna som promenerade ovanför våra huvuden och känna doften av mat, berättar Rabab Amidane.

I MAJ GREPS OCH MISSHANDLADES RABAB, 22-¨riga västsaharisk studentska, av marockansk polis. I juli var hon på snabbesök i Göteborg och berättade om övergreppen.
Vid ena änden av Djemaa el Fna ligger en polisstation. Men under själva torget ligger hemliga celler och avdelningar, där marockaner och västsaharier regelbundet misshandlas och torteras.
– Cirka 30 västsahariska manliga studenter satt bakbundna med bindlar för ögonen längs väggarna i ett rum. Där satt också vi kvinnor. Ibland fördes någon av oss ut ur rummet och vi kunde höra skriken, när han eller hon torterades, säger Rabab.
Hon studerar engelska vid universitetet i Marrakech sedan hösten 2006. I det ockuperade Västsahara finns ingen högre utbildning. Alla marockanska och västsahariska ungdomar, som vill och får studera vidare, är hänvisade till universitet i Marocko.
– I Marocko kan jag inte bära min västsahariska klädsel, melhafa, berättar Rabab. Västsaharier trakasseras och betraktas som mindre vetande, smutsiga och ovärdiga. Därför har jag jeans och tröja och försöker se ut som en ung marockansk studentska.

DEN 7 MAJ GREPS CIRKA 50 VÄSTSAHARISKA studenter vid universitetet i Agadir. De hade demonstrerat för ett fritt Västsahara, men misshandlades av marockansk polis och fördes till polisstationen. Ett dygn därefter släpptes de, men fem studenter dömdes senare till fängelse.
I sympati med de 50 studenterna demonstrerade cirka 30 västsahariska studenter vid universitetet i Marrakech tv¨ dagar senare.
– Vi ropade slagord och hade banderoller där vi krävde att Västsahara ska bli självständigt. Ganska snart anlände marockansk polis och omringade universitetsområdet, så att vi inte kunde ta oss därifrån. Sedan väntade de tills mörkret föll. Då gick de in med tårgas och grep oss.
För att ta reda på vem som var västsaharier tvingade de studenterna att säga sina namn. Med hjälp av accenten kunde polisen avgöra vem som var västsaharier. Det betyder att flera som greps inte alls hade varit med vid demonstrationen.
– Jag blev slagen överallt med batong på det brutalaste sätt. Min väninna Sultana Khaya misshandlades till den grad att hon förlorade synen på ett öga.

BilagaStorlek
morocco HRW 2006.pdf56.86 kB