Kung Mohammed VI lyxrenoverar – men ogillar insyn!

Skapad: 2011-09-19, Senast uppdaterad: 2012-01-30

Marockos kung Mohammed VI spenderar just nu nära 2,5 miljarder kronor på att renovera sitt residens, ett palats i Sabions i utkanten av huvudstaden Rabat. 

Historien om renoveringen av kungens barndomshem har det marockanska folket fått läsa under de senaste dagarna på flera marockanska nätsajter, främst en kallad Lakome. Den ger bilden av den suveräne fursten som personligen övervakar arbetet så det passar hans smak. Men nyheten försvann snabbt från sajten, som verkar ha stängts helt.

Byggarbetet görs sedan några veckor av 167 filippinska arbetare, Det marockanska företag som utförde arbetet uppfyllde inte deadlines och kungen tog ifrån det uppdraget. I förra månaden ersattes det av ett franskt dotterbolag till Saudi Oger Group, ägt av Libanons förre premiärminister Rafiq Hariri och hans familj. 

De vanliga exemplen på lyx och överdåd ingår i historien. Dörrarna i palatset lär kosta mellan 350 - 450 000 kronor styck. Familjegarderoben är uppdelad i flera rum, varav ett enbart avsett för skor, ett annat för de oftast använda smyckena. Ett överdådigt hemmabiosystem, med storskärmar på 105 och 132 tum, dvs ca på 2,6 resp 3,4 m. Det senare kompletteras med en pekskärm med Internetanslutning installerad i det kungliga badrummet, där kungen kan följa världshändelserna även i duschen.

Kommentarerna på sajten är hovsamma: Den första anser det vara kungens heliga rätt, som ingen ska lägga näsan i, en annan skriver ”han har ju pengarna, låt honom utnyttja dem”, medan en tredje faktiskt refererar i inlindade ordalag till avslöjanden om de nyss störtade nordafrikanska diktatorernas lyx och det förakt för folket de representerar.

Notisen om renoveringen fanns i Marocko för några dagar sedan på adressen

http://fr.lakome.com/politique/42-actualites-politique/804-mohammed-vi-f...

Nu verkar hela sajten vara stängd! Det är ingen bra start för en grundlag som predikar öppenhet och demokrati! Kvar finns bara den redovisning som skett i spanska media, t ex i El País:

http://www.elpais.com/articulo/gente/tv/batallon/obreros/filipinos/refor...