“Husarrest” och utvisning då norska ungdomar besökte ockuperade Västsahara

Skapad: 2012-11-06, Senast uppdaterad: 2012-11-08

- Den marockanska polisen har gett oss utegångsförbud! Det bloggar fyra norska medlemmar i olika politiska ungdomsförbund om från sitt hotell i El Aaiún, huvudstad i det av Marocko ockuperade Västsahara. Ungdomsgruppen var på besök i Marocko och Västsahara. I El Aaiún ville de höra västsahariska aktivisters synpunkter på det nya fiskeavtal EU nu vill förhandla fram. Dagen därpå blev de utvisade.

- Polisen beordrade oss att hålla oss inomhus, och tillade att vår säkerhet inte kunde garanteras. De norska ungdomarnas erfarenheter stämmer väl med vad andra utländska besökare rapporterat om, även besökande med hög politisk status. 

Senast bland dessa är FNs Specielle förhandlare i Västsahara, Christopher Ross. Nervositeten hos regimen i Rabat inför hans besök gick inte att ta miste på. Enligt lokala källor hade sex tusen poliser, militärer och säkerhetsstyrkor förflyttats till El Aaiún, och slagit en järnring runt FN-styrkan MINURSOs lokala kontor och Ross hotell. Militära fordon fanns uppställda runt om i centrum. De lokala aktivisterna rapporterade också att myndigheterna förberett marockanska bosättare på att genomföra en ”falsk” manifestation för att skapa förvirring.

Ross var dock något ”bångstyrig”. Efter att ha träffat ett antal västsahariska klan-äldste som accepteras och stöds av ockupationsmakten åkte han, med stark MINURSO-eskort, på ett överraskningsbesök i de västsahariska bostadskvarteren och etablerade kontakt med de västsahariska MR-organisationerna ASVDH, CODESA m fl, och med ledaren och MR-veteranen Aminatou Haidar. Dagen därpå avslutades med ett nytt överraskande besök i El Aaiúns hamn, vanligtvis strängt bevakad. Ross kunde se sex-sju stora roro-fartyg som väntade på att lasta fosfatmalm, en råvara till konstgödsel som Marocko bryter och säljer i strid med folkrätten.

Brutala polisangrepp på västsahariska mänskorätts-företrädare skedde i samband med Ross besök, liksom då FNs Specielle Observatör av Tortyr, Juan Mendez, och chefen för RFK Human Rights Center, Kerry Kennedy, besökte Västsahara i oktober.

På en månad har den marockanska regimen fyra gånger, under uppseendeväckande former,  lyckats bryta sina löften om öppenhet och respekt för dem som vill granska MR-situationen i Västsahara. Löften som gavs till FNs Säkerhetsråd i våras för att undvika att FN-styrkan MINURSO skulle få den uppgiften att övervaka på plats. 

- Nu måste FN själv ta ansvaret för att skydda västsahariernas rättigheter och säkerhet. Och Sverige borde protestera mot de marockanska övergreppen, och peka på att Marocko i sitt associationsavtal med EU lovat att respektera de mänskliga rättigheterna, säger Sören Lindh, koordinator för VästsaharaAktionen. Det är dags nu att aktualisera frysning av EU-avtalen och sätta stopp för det nya fiskeavtal med Marocko som just nu förbereds.