Folkomröstningen om Marockos grundlag - triumf eller valfars?

Skapad: 2011-07-04, Senast uppdaterad: 2011-07-08

Just nu kallar internationella medie rofta omröstningen om en ny grundlag för Marocko en triumf för Mohammed VI.

Det är samma sorts triumf som självhärskare tidigare inhöstat efter snabbt utlysta val (i Marocko två veckor), personkult, inga internationella observatörer, ja-röster kring 98-99 % och en kuvad opposition. Det finns anledning att diskutera också de hyllningar som kommit till kungen från ledande EU-företrädare och enskilda medlemsstater.

Men för oss är det viktigt att visa vad den nya författningen innebär för Västsahara. Den innebär en starkare administration på regional nivå (motsvarande län i Sverige). Det kan vara en logisk rationalisering. Men för Västsahara innebär det att landet blir en eller ett par regioner i södra Marocko, med en majoritet av marockanska bosättare och med guvernörer utsedda från Rabat!

Uppspelet till folkomröstningen i västsahariska El Aaiun bådar inte gott. Kvällen innan omröstningen marscherade hundratals marockanska bosättare genom stadens gator i en manifestation organiserad av regimen. De ropade slagord för den nya grundlagen,men också rasistiska tillmälen mot västsaharierna. De kastade stenar och angrep hus där västsaharier bodde, medan polisen passivt såg på.

Människorättsorganisationer rapporterar att många västsaharier samlades i protest mot bosättarnas framfart, mot väldet och ockupationsmakten. Då ingrep polisen, med ett antal sårade som följd.

20 februari-rörelsen, som ordnat upprepade gatuprotester på många platser i Marocko, uppmanade till bojkott av valet, men sa samtidigt att både siffrorna för valdeltagande och valresultat är helt i händerna på regimen.

Om demokratiseringen en gång kommer till Marockos folk är det dem väl unnat. Men omvärlden får inte acceptera att det sker på bekostnad av Västsahara och dess folks rätt till självbestämmande!

Vad säger egentligen den nya grundlagen och vad syftar den till?
 I sitt tal 17 juni presenterade kung Mohammed VI ett förslag till ny grundlag för landet. Den ska, enligt kungen, göra Marocko till en rättsstat med demokratiska institutioner samt säkra god förvaltning, ett värdigt medborgarskap och social rättvisa. Men på punkt efter punkt tar kungen sen tillbaka de generösa löftena, och kvar blir de gamla makthavarna att verka bakom ett demokratiskt utanverk.

Och demokratinivån klargjordes alltså direkt. Folket fick mindre än två veckor på sig att läsa, lyda och säga Ja i en folkomröstning den 1 juli!

Läs mer på http://www.vastsaharaaktionen.se/kung-mohammeds-demokrati-tal-ger-envald...

BilagaStorlek
Valdeltagande .docx97.43 kB