FN måste få skydda västsaharierna mot övergrepp!

Skapad: 2014-04-15, Senast uppdaterad: 2014-04-15

- FN har ett ansvar för dödläget i fredsprocessen i det ockuperade Västsahara, och måste vara beredd att aktivt ingripa till skydd för västsahariernas rättigheter via sin övervakningsstyrka på plats, kallad MINURSO. Det är huvudpunkterna i det samnordiska brev som en rad företrädare för civilsamhället i Sverige, Norge, Danmark och Finland nyligen sände till FNs Säkerhetsråd.

MINURSO är den enda av FNs fredsbevarande styrkor som Säkerhetsrådet uttryckligen förbjudit att granska respekten för de mänskliga rättigheterna i sitt bevakningsområde. Denna ”negativa särbehandling” av det västsahariska folket har mött en växande internationell kritik, t o m från FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon. 

Nu lever det västsahariska folket som andra klassen medborgare i sitt eget ockuperade land – utsatta för övergrepp från marockansk militär och polis - eller som flyktingar i läger utanför landet. Samtidigt plundras Västsaharas naturresurser och tiotusentals marockanska bosättare lockas till det ockuperade området, med arbete, högre löner och andra förmåner.

Årets nordiska brev är den hittills bredaste protesten mot FNs passivitet. Från Sverige har det undertecknats av utrikespolitiska talespersoner för fyra riksdagspartier, 12 av Sveriges 20 EU-parlamentariker, flera politiska ungdoms- och studentförbund samt ett femtontal andra organisationer.

- I brevet påpekas att en aktiv övervakning av respekten för västsahariernas mänskliga rättigheter kan sänka spänningen på marken samt bereda vägen för dialog och en lösning av konflikten i enlighet med FN-stadgans principer. Det säger Sören Lindh, koordinatör för Västsaharaaktionen och för det nordiska brevet. 

Se kommentarer från New York-bloggen Innercitypress.com som följer FNs inre arbete.

Säkerhetsrådet väntas ta beslut bl a om MINURSOs uppgifter omkring den 27 april.

 

BilagaStorlek
Nordic Letter 2014 to the UNSC on extended mandate for MINURSO.doc67.5 kB