Fler journalister nekas tillträde till ockuperade Västsahara

Skapad: 2013-06-15, Senast uppdaterad: 2013-06-15

Den spanske journalisten José Maria Santana utvisades 21 maj på flygplatsen i El Aaiún, omedelbart efter ankomsten. Han utfrågades av en gendarm om sitt besök, innan han sattes på ett flygplan tillbaka till Spanien.  

Santana är en av många utländska journalister som nekats tillträde till ockuperade Västsahara.  Organisationen Reportrar utan gränser noterar i ett uttalande att händelsen illustrerar svårigheterna för journalister att få tillträde till territoriet. Den är en del av en övergripande policy att begränsa informationsfriheten, som införts av de marockanska myndigheterna i territoriet. Den syftar till att utestänga vittnen som kan vara irriterande, såsom internationella observatörer, medlemmar i organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och journalister. Reportrar utan gränser ”uppmanar den marockanska regeringen att säkerställa tillträde till det västsahariska territoriet för yrkesverksamma inom information, samt utländska observatörer. De ska vara fria att arbeta utan hinder eller kontroll över hela territoriet".

De marockanska försöken att stoppa avslöjande nyhetsrapportering från det ockuperade Västsahara blir allt mer besvärande och pinsamma även för Marockos allierade och för FN. I april avstod Säkerhetsrådet från att ge sin övervakningsstyrka MINURSO ansvar för att granska respekten för det västsahariska folkets mänskliga rättigheter, trots att Marockos tidigare försäkringar om att ge fritt tillträde samt informationsfrihet inte infriats.