EUs Fiskeavtal 3.0 med Marocko på väg?

Skapad: 2012-12-03, Senast uppdaterad: 2012-12-03

EU och Marocko har haft ett första förhandlingsmöte i november om ett nytt Fiskeavtal. Där möttes olika intressenter från båda sidor för att bereda det vidare arbetet. Ett nytt möte hålls preliminärt den 10 december. Från EUs sida har fiskekommissionären Damanaki flera gånger betonat att ett nytt fiskeavtal ska följa Folkrättens regler. Å andra sidan verkar inte EU ta den tidigare kritiken på allvar.

Västsahara är såvitt man vet inte undantaget i de nya förhandlingarna. Fortfarande talas om att avtalet ska gynna ”lokalbefolkningen”, inte den ”västsahariska befolkningen”. Och sist men inte minst – Polisario, som enligt FN representerar de senare, har inte tillfrågats, som folkrätten förutsätter. Där har redan Polisarios ordförande Abdelaziz gett klart besked: ”Varje avtal som inkluderar Västsaharas landområden eller fiskevatten strider mot folkrätten”.

EUs förhandlingar med Marocko verkar alltså vara som ett tåg på väg i full fart mot en stoppbock vid spårets slut. Är det en färd värdig årets Fredspristagare? Och är de nya förhandlingsinitiativen en rationell användning av EUs och medlemsstaternas tid och resurser i ett läge då krislågor slår upp horisonten runt?

Se de svenska folkrättsjuristernas kritik av det förra avtalet.