EU vill fortsätta att fiska i Västsaharas vatten!

Skapad: 2012-01-26, Senast uppdaterad: 2012-01-30

Det har blivit strid i Riksdagen om Sveriges hållning till EUs nya Fiskeavtal, FPA, med Marocko. EU-Parlamentet röstade i Lucia-tid ned en förlängning av det gällande avtalet därför att det också omfattade Västsaharas vatten, i strid med folkrätten. Redan dagen före Julafton lade EU-Kommissionen fram ett nytt förslag till mandat att förhandla med Marocko, som omfattar det ockuperade Västsahara men också strikt ska respektera folkrätten. Att förena de två ståndpunkterna är en svårlöst ekvation. Förslaget ska godkännas av EUs Ministerråd i mitten av februari. 

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson deklarerade att Sverige skulle godkänna förhandlingsmandatet, trots att han tidigare sagt att ett nytt FPA måste följa folkrätten och alltså undanta Västsahara. En enig rödgrön opposition reserverade sig emot detta i utskottsbehandlingen, och har möjlighet att få majoritet för ett svenskt nej till EUs upplägg i Riksdagens EU-nämnd.. 

Debatten speglas i ett antal notiser och debattinlägg, se några i listan nedan. En större debattartikel finns på Newsmill, undertecknad av ett antal riksdagsledamöter och organisationer aktiva i Västsahara-frågan.

Då den tidigare avtalsförlängningen diskuterades 2010 godkände Ministerrådet det förhandlingsunderlaget, trots motstånd från Sverige och flera andra stater. Den avgörande striden stod då i Parlamentet som numer ska godkänna sådana avtal. Gissningsvis kan det samma gälla denna gång. Processen kommer i vilket fall gå snabbare nu. Det gäller att tidigt ha argument till hands som övertygar tvekande parlamentsledamöter att stödja det som är Sveriges traditionella linje.

Där är fortfarande folkrätten den tunga frågan, men också det ekonomiska fiaskot med det förra avtalet, den ökande risken för utfiskning och den politiska stöd från EU ett avtal om Västsahara skulle vara för fortsatt marockansk ockupation.   

 

se bl på:

Riksdag & Departement

Pressmeddelande 

Dagens Arena 

MiljöAktuellt