EU-parlamentariker vill dra Fiskeavtalet med Marocko inför EU-domstolen

Skapad: 2011-09-17, Senast uppdaterad: 2011-10-13

77 EU-parlamentariker kräver i en motion den 15 september att Parlamentet ska begära att EU-domstolen i Luxemburg ska avgöra om Fiskeavtalet mellan EU och Marocko följer EUs fördrag och folkrätten när det inkluderar Västsaharas vatten.

- Vi anser det oklart om det förlängda Fiskeavtalet med Marocko respekterar folkrätten ifråga om de socio-ekonomiska intressena och utnyttjandet av naturresurserna i det Icke Självstyrande Territoriet Västsahara, skriver parlamentarikerna i det korta formella dokumentet. Parlamentets godkännande fordras för att Avtalet ska gälla formellt. Men den ettåriga förlängningen av avtalet, som undertecknades i juli, har EU tillämpat redan från 27 februari. Och kritiken om hur EU skött Fiskeavtalet var skarp då motionen presenterades

- Avtalet framstår som ett av de mest motbjudande av alla EUs nykoloniala fiskeavtal, sa initiativtagaren, Raúl Roveda, Spanien.  Det är skandal att EU försöker förlänga ett avtal där Marockos regering tillåter europeiska fiskeflottor fiska i Västsaharas vatten, som Marocko inte har någon rätt till.

Parlamentet väntas rösta om motionen i oktober.

BilagaStorlek
Moroccan Fisheries Agreement - EP Resolution_final.doc62 kB