En plågsam rapport om Marocko från FNs rapportör om tortyr, Juan Mendez

Skapad: 2013-03-01, Senast uppdaterad: 2013-03-01

FNs specielle rapportör om tortyr, Juan Mendez, besökte Marocko den 15 – 22 september, då han dessutom besökte El Aaiún, Västsahara 17 – 18 september. Besöket var formellt på inbjudan an Marocko, men i praktiken efter uppmaning av Säkerhetsrådet i samband med Rådets årliga granskning av Västsaharafrågan. Mendez samtalade med en rad marockanska myndigheter i såväl Rabat och El Aaiún, men också med enskilda organisationer, fångar, tortyroffer och anhöriga. En förhandsversion av hans rapport finns nu på engelska.

I rapporten redovisas de rättsliga grunderna, nationellt och internationellt, hur situationen ser ut i praktiken, samt en lång och detaljerad lista med principiella och praktiska rekommendationer. Mendez pekar på de uppenbara skillnaderna mellan det skrivna regelverket och den praktiska verkligheten. Det är bitvis en plågsam läsning, och smått häpnadsväckande med tanke på att det gäller en av två särskilt betrodda samarbetspartners till EU, med s.k. advanced status.  Men rapporten är redig och konkret, så den lönar sig att ladda ned och ha till hands för den som vill följa och agera i Västsahara-frågan.

Redovisningen av Västsahara finns på sid 14 i rapporten (p 61 – 67) men Västsahara nämns också i andra avsnitt. Slutsatser och rekommendationer börjar på sid 17, p  86 - 98.