Brahim Sabbar misshandlad efter besök i flyktinglägren

Skapad: 2010-03-15, Senast uppdaterad: 2010-03-18

Brahim Sabbar, en förgrundsfigur och veteran i den västsahariska människorättsrörelsen, är ett nytt offer för Marockos intensifierade hetsjakt på frihetsaktivister. Övergreppet hade samma grundorsak som tillslaget på Casablancas flygplats i oktober 2009, mot Brahim Dahane och sex av hans kollegor.

Brahim Sabbar, generalsekreterare i ASVDH, återvände tisdag 9 mars tillsammans med 10 kollegor från ett besök i de västsahariska flyktinglägren i Tindouf, Algeriet. Denna gång skedde inte misshandeln på flygplatsen (El Aaiun denna gång). Istället slog den marockanska polisstyrkan till när de hemvändande nått den lokal där en stor skara medlemmar väntade för att hälsa dem välkomna hem och höra nyheter från släktingar och vänner i lägren.

Detaljerna om vad som hände är ännu få, men de bilder som nått ut är vältaliga nog. Många blev slagna och hotade. Några, bl a medlemmar i
studentaktivisten Rabab Amidanes familj, har i praktiken befunnit sig i husarrest, med beväpnade poliser posterade runt huset. Rabab har just fått politisk asyl i Sverige.

Sök mer om Brahim Sabbar här på hemsidan.

Den klappjakt på aktivister som kung Mohammed VI utlyste i sitt tal 6 november ifjol fortsätter med oförminskad styrka. Aminatou Haidar var ett av de första offren. Hon kunde dock vända sin olagliga utvisning till en delseger, efter en dryg månads hungerstrejk. Många fall av övergrepp och trakasserier förblir dock okända utanför Västsahara. Tyvärr lär ytterligare fall bli kända framöver och kräva våra skarpa protester.

 

Brahim Sabbar 9 mars 2010Brahim Sabbar 9 mars 2010

 

 

 

 

 

 

 

DegnaLmoussaouiDegnaLmoussaouiMariam, 25 - före/efter misshandelnMariam, 25 - före/efter misshandeln