Atlas Copco bidrar till fosfatstölden från ockuperade Västsahara

Skapad: 2013-06-10, Senast uppdaterad: 2013-09-12

Svenska företaget Atlas Copco har levererat och servar högpresterande borrutrustning till fosfatgruvan Bou Craa i ockuperade Västsahara. Det uppmärksammar Tidskriften Västsahara i sitt senast nummer, 2/2013.  Atlas Copco har satsat stort på sin etiska profil. - Därför är det ologiskt att företaget ändå väljer att ha verksamhet i ockuperade Västsahara", säger Erik Hagen, ordf i internationella nätverket Western Sahara Resource Watch. "Företaget erkänner ju att man känner till principen att det är västsaharierna som äger och ska förvalta naturresurserna i landet - inte Marocko".  

I Tidskriften Västsaharas artikel redovisas de insatser för socialt ansvar som Wallenbergsägda Atlas Copco vidtagit, men också kritiska frågor och synpunkter på företagets verksamhet från organisationer som Amnesty, och etikbedömare i finansvärlden.

Fosfatexporten från Bou Craa-gruvan i Västsahara ger miljardinkomster till ockupationsmakten Marocko och kung Mohammed VI. Fosfat är en insatsvara för konstgödselindustrin. Den är en global bristvara, vilket kan på sikt äventyra matproduktionen i världen. Läs vidare här.