AP-fonder bryter med företag som köper fosfat från ockuperade Västsahara

Skapad: 2013-10-01, Senast uppdaterad: 2013-11-11

Fyra AP-fonder säljer sina innehav i bl a bolagen Incitec Pivot, Australien och Potash, USA, på grund av deras import av fosfat för konstgödsel från det ockuperade Västsahara. Försäljningen görs på inrådan av AP-fondernas gemensamma Etikråd. I ett pressmeddelande förklarar Etikrådet varför.

”Rekommendationen att utesluta Incitec Pivot Ltd samt Potash Corp. baseras på att båda bolagen köper fosfat från ett marockanskt bolag som bryter fosfat i Västsahara. Västsahara är sedan 1975 ockuperat av Marocko och står på FN:s lista över icke självstyrande områden som ska avkoloniseras. FN:s rättschef slog i januari 2002 fast att utvinning av naturresurser i Västsahara mot den västsahariska befolkningens vilja skulle vara i strid med FN:s konvention för medborgerliga och politiska rättigheter samt FN-konventionen för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter”.

Etikrådet har fört en dialog med de två bolagen sedan 2010 med målsättningen att bolagen ska upphöra med inköpen av fosfat från Västsahara, eller bevisa att utvinningen genomförs i enlighet med den västsahariska befolkningen intressen och önskemål, i linje med FN-utlåtandet från 2002. Bolagen ska även anta en bolagspolicy som förhindrar dem från att bidra till överträdelser av internationell humanitär rätt. Etikrådet bedömer att en fortsatt dialog med bolagen Potash samt Incitec Pivot inte är meningsfull då bolagen inte har aviserat att de inom en snar framtid kommer att sluta köpa fosfat från Västsahara. De har därtill inte kunnat bevisa att fosfatutvinning sker i västsahariernas intressen och önskemål.

- AP-fonderna är att gratulera till ett riktigt och välkommet beslut. Det ger positiva signaler till ett sargat västsahariskt folk som i 40 år känt sig övergivet av världen. Det säger Sören Lindh, koordinator för VästsaharaAktionen. För jordbruks- och livsmedelsbranschen i Sverige återstår nu att spåra och stoppa inflödet hit av västsaharisk fosfat som verkar finnas i den konstgödsel som används.

 

BilagaStorlek
2013-09-30 AP-fonderna utesluter fyra bolag.pdf100.5 kB