Aminatou Haidar fördömer kidnappingen av tre volontärer i Tindouf

Skapad: 2011-10-30, Senast uppdaterad: 2011-10-30

Tre utländska solidaritetsarbetare fördes bort med våld från det västsahariska lägrat Rabuni nära Tindouf av ett tiotal beväpnade män söndag den 22 oktober. Angriparna kom i bil söderifrån. I det tumult som uppstod skottskadades en av volontärerna och en vakt.

De kidnappade Ainoa Fernández De Rincón och Enric Gonyalons, båda från Spanien, samt Rossella Urru, Italien, arbetade för solidaritetsorganisationer som ger humanitärt och tekniskt stöd till de ca 165 000 flyktingarna i lägren. Angriparna kom vid midnatt och visste uppenbarligen i exakt var solidaritetsarbetarna befann sig. De tros sedan flytt tillbaka mot Mali, förföljda av en patrull från Polisarios armé.

Sedan dess har få informationer kommit ut om vad som hänt de bortförda eller vilka som står bakom kidnappingen. De spanska och italienska regeringarna säger sig utöva tyst diplomati. I media finns spekulationer om förövarna, där Al Qaida nämnts, men också krafter som vill försvåra flyktingarnas redan ansträngda försörjning.   

- Detta är den första terroristaktion som riktats mot flyktinglägren och de solidaritetsarbetare som verkar där, säger den välkända människorättsförsvararen Aminatou Haidar i ett uttalande där hon skarpt fördömer dådet. Hon hyllar solidaritetsarbetarnas insatser och sin medkänsla för dem, deras familjer, anhöriga och deras organisationer.  

Hon vädjar också till FN, världens regeringar och människorättsorganisationer att fördöma kidnappingen, och att göra allt för att undsätta de tre bortförda.

President Mohamed Abdelaziz kallade i ett uttalande på fredagen det skedda för en ”kriminell handling riktad mot det västsahariska folket och Polisario Front”. Han försäkrade åter att den västsahariska republiken SADR ska göra allt för att få de bortförda fria snarast möjligt. Abdulaziz upprepade kravet att FN snarast ska öppna för att FN-styrkan MINURSO ska få skydda och övervaka de mänskliga rättigheterna på ockuperat territorium.
BilagaStorlek
Aminatou Haidar declaracion på spanska.doc300.5 kB